Разширените вени – лекуване благодарение на кинезитерапия

kinesitherapyОт разширени вени най-често боледуват мъже и жени, чиито професии са придружени с по-дълго стоене в изправено положение – това са продавачи, фризьори, бармани, аптекари и други. През времето на бременност също може да се образуват разширените вени – заради статичното обременяване. Какво са реално? Вените са кръвоносни съдове, отвеждащи кръвта от капилярите отново до сърцето. Заболяват предимно венозните съдове на краката. Често по вътрешната част на бедрата и подбедрицата. Разширените вени се наричат още и варици.Заради невъзможност на клапите на вените, задържането на кръвта става по-дълго, получава се застой на вените – те се пренапълват, стават твърди, усеща се отоци, умора, тежест около глезените и болка при вървене. Освен с конвенционална медицина може да си помогнем и с кинезитерапия.Тя е лечение чрез движение. Тя спомага за :

-общо освежаване на тялото
-нормализиране на общото кръвообращение
-засилване на венозния кръвоток и премахването на застоя във вените
-предпазване на венозните стени от преразтягане и загубване на еластичност
-отстраняване на тромбоемболични усложнения и поява на възпалителни процеси
-намаляване на болковите симптоми и подобряване на функцията на крайниците

Подходящо за страдащите от разширени вени е да тренират джогинг, пешеходен туризъм, маршируване, тренировки с кростренажор.

Забранени са: тренировка с тежести, застояване прав, усилия с продължително задържане на дихателния процес.

Кинезитерапията обхваща дейности, като започват от по-малки към по-големи стави. 1-во тренираме по-малките стави. Примерно дейности със завъртане на глезените, малко след това преминаваме към големите стави – колянна става – сгъване и разгъване на коляното, тазобедрена става – примерно от тилен полулег (с леко повдигната горна част на тялото) се вдига крак нависоко и се прибира обратно. Използват се и общоразвиващи тренировки – за абсолютно цялото тяло.

Тренировките трябва да се вършат от много различни стартови положения.

Необходимо е да се променя и височината , на която е сложен единия крак – върши се упражнението с поставени 1 или 2 възглавници под него, след това възглавниците се премахват и се прави същото упражнение .

За профилактика на разширените вени се препоръчва сутрин преди да станете да си обуете ластични чорапи.Те не трябва да се задържат дълго време, защото точно това води до намаляване тонуса на мускулатурата на крайниците.

Хубаво е да избягаме от заседналия начин на живот.Необходимо е да бъдем по-активни – да не се застояваме много често пред компютъра и телевизора. Разходката винаги е незаместима и допринася повече удоволствие от света на виртуалната реалност!

Разгледайте още: https://pbioc.com/therapy/bg/